V posledných rokoch sa venuje veľká pozornosť upevňovaniu zdravia, podpore imunity a predchádzaniu civilizačných ochorení a alergií. Preto si nižšie povieme pár slov o fermentácii a nápoji 3-tieho tisícročia.
Čo je fermentácia?
Proces fermentácie potravín predstavuje najstarší spôsob výroby a konzervácie potravín. Je rozšírený prakticky po celom svete. Najstaršie zmienky sa o fermentácii objavujú na Strednom východe a siahajú až do roku 6000 pred naším letopočtom.
V minulosti sa proces fermentácie používal primárne na konzerváciu potravín, ale neskôr aj na zmenu chuti a zlepšenie kvality potravín. Samotným procesom fermentácie vzniklo množstvo tradičných mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, syry, kefír, ale aj fermentovaná zelenina, mäsové výrobky, fermentované cereálne produkty, raňajkové kaše a v neposlednom rade nápoje.
Čo sa deje počas procesu fermentácie?
Počas samotného procesu fermentácie dochádza k premene zložitejších látok na jednoduchšie, čím sa fermentované potraviny stávajú pre telo stráviteľnejšie, dokonca aj výživnejšie. Naviac, fermentované potraviny obsahujú zdraviu prospešné mikroorganizmy a ich metabolity.
Fermentované limonády
Fermentovaný probiotický nápoj podobný kombuche, ktorý pochádza pravdepodobne z Mexika. Je nazývaný aj nápojom tretieho tisícročia. Je skvelou náhradou pre ľudí, ktorí sú alergickí na mliečne produkty.
Príprava fermentovanej limonády je nenáročná. Potrebujete tibetské kryštály, nazývané aj japonské kryštály, zrná „vodného“ kefíru, alebo kefírové kultúry. Kryštály sa samé množia, preto je ľahké si ich zohnať od niekoho, kto s nimi pracuje, alebo sa dajú jednoducho kúpiť. Kultúra kefírových zŕn je tvorená niekoľkými druhmi baktérií, ktoré majú pozitívny účinok na zdravie človeka takisto, ako aj ich metabolity. Činnosťou prítomných mikroorganizmov vzniká perlivý, mierne nakyslý nápoj.
Proces prípravy fermentovanej limonády je jednoduchý. Budeme potrebovať prevarenú a vychladenú vodu, tibi kryštály a sušené nesírené ovocie. Počas prvej fermentácie, ktorá trvá 48 – 72 hodín, pri izbovej teplote tibi kryštály štiepia cukor vo vode a vytvárajú z neho okrem mnohých zdraviu prospešných metabolitov, kyselinu mliečnu a oxid uhličitý. Ak na fermentáciu použijeme uzavretú nádobu sú limonády práve vďaka tomuto procesu jemne perlivé. Pomer vody, cukru a kryštálov môže byť rôzny. Ja pridávam na 1 liter vody približne 80g tibi kryštálov, 50g cukru, pár sušených hrozienok, alebo ďatlí.
Po 72 hodinách ovocie a tibi kryštály zlejeme a doplníme čerstvým ovocím, alebo šťavou z čerstvého ovocia. Môžu sa pridať aj bylinky ako napríklad mäta, medovka, alebo čokoľvek čo máte aktuálne k dispozícii. Sekundárna fermentácia prebieha už v chlade 24 – 48 hodín aj s prídavkom čerstvého ovocia. Po jej ukončení je nápoj hotový. Nakoľko obsahuje limonáda živé kultúry baktérií, je potrebné ju skladovať v chladničke. Limonáda vydrží zhruba 2 – 3 týždne v chladničke, jej benefity sa však ani po tomto čase nestrácajú, limonády sú však kyslejšie.
Počas celého procesu prípravy sa neodporúča používať kovové predmety. Tie by mohli činnosť kryštálov oslabiť. Na manipuláciu sa uprednostňuje sklo, plast, alebo drevo.
Tibetské kryštály sa ľahko uchovávajú v sklenenom poháriku vo vode s prídavkom cukru. Takto vydržia v chladničke aj 2 týždne. Po 2 týždňoch je ich potrebné prepláchnuť a vymeniť im vodu.
Po fermentácii má nápoj minimálny obsah cukru a je vhodným doplnkom na podporu celkového zdravia a tiež ako osvieženie na horúce letné dni.
A aké sú priaznivé účinky fermentovanej limonády?
- Zvyšuje odolnosť voči chorobám
- Podporuje imunitný systém
- Má priaznivý vplyv na srdce a krvný obeh
- Podporuje trávenie, zlepšuje vstrebávanie živín
- Pomáha v boji s intoleranciami a alergiami
- Pomáha pri liečbe ekzému a kožných problémov
- …a mnoho ďalších
Na zdravie!
S láskou,